vuller English version
Begin » Artikelen » Boekaankondigingen en recensies » Artikel weergeven 
vuller
"De wereld met haar begeerte gaat voorbij, maar wie Gods wil doet blijft tot in eeuwigheid!"

Johannes, apostel van Jezus Christus, eind 1e eeuw
Twee Indiase jongens.

 

Uitgebreid zoeken

Inloggen
vuller

Het zoeken naar een Indiase Jezus

Gemaakt op: 4-12-2007 12:20 door Pieter van Kampen. [ printen | downloaden als .doc ]

Het aantal christelijke kenners van het hindoeïsme in ons land is bijna op de vingers van één hand te tellen. Predikant Jan Peter Schouten, nu verbonden aan de protestantse gemeente van Bloemendaal, hoort daar stellig bij. Sinds tien jaar geleden een boek van zijn hand over Indiase mystiek verscheen, komt met enige regelmaat een nieuwe titel van hem op de markt. Dat zijn stuk voor stuk boeken waar je veel van kunt leren. De laatste aanwinst - want dat is het! - is een uiterst leesbare studie over visies op Christus die hindoes en christenen in India ontwikkeld hebben. In zestien hoofdstukken bespreekt Schouten bekende en minder bekende Indiase christelijke denkers, die over hun Heer gesproken en geschreven hebben. Daarnaast wordt een aantal toonaangevende hindoedenkers voor het voetlicht gehaald. Zij bezien Hem vanuit hun Indiase context en vanuit hun eigen vooronderstellingen.

Al lezend leer je zeker ook het nodige over het hindoeïsme, de dominante religie in hun immense land. In een aantal gevallen was het voor mij een nieuwe kennismaking met mensen die ik al kende, maar herhaaldelijk ook onvermoede kanten hadden. Hoewel ik redelijk in deze materie ingevoerd ben, kwam ik ook diverse namen tegen die ik in het geheel niet kende. Het eerste om te noemen is dus de breedte van Schoutens selectie en diversiteit van namen.

Het tweede is de ronduit sympathieke wijze waarop hij de diverse denkers inleidt en bespreekt. Dit boek is een model van een faire benadering. Hij behandelt drie eigentijdse theologen, ,,de grote drie: Panikkar, Thomas en Samartha” bepaald positiever dan ik dat zou kunnen. Met name Panikkar vind ik een volstrekt onleesbare schrijver die, als ik ’t weer eens probeer, me in de kortste tijd mateloos irriteert in wat hij zegt en vooral ook hoe hij het zegt. In dit boek krijgt de lezer wel zicht op een van de voorname theologische invloeden achter het Tweede Vaticaans Concilie.

Lezers van het Nederlands Dagblad zal het verhaal van Pandita Ramabai wellicht meer aanspreken; deze zeer bijzondere vrouw (zover mij bekend, de enige christen die de laatste halve eeuw op een Indiase postzegel is afgebeeld) kwam uit een hoge kaste. Ze werd echter christin en stichtte een nog steeds bestaand weeshuis. Stichting Red een Kind heeft altijd veel contact met juist haar weeshuizen gehad. Een uitvoerig bezoek aan de Ramabai Mukti Mission bij Pune hoort tot mijn meest kostbare herinneringen aan India. Alleen al om zo’n hoofdstuk zou je zo’n boek moeten aanschaffen.

Maar er is meer: de ervaringen en beschouwingen van Nehemiah Goreh bijvoorbeeld. Dat was een van de mij onbekenden. Hij was een gedreven hindoe, een heldere denker die het christelijk geloof in zijn tijd (nog van het Britse imperium) wilde bestrijden en het daarom diepgaand bestudeerde. Zijn aanvallen op het christelijk geloof worden door sommige hindoegroepen nog steeds herdrukt. Maar zelf kwam hij tot overgave aan Christus! Zijn boeiende en toch ook tragische levensverhaal wettigt eveneens de aanschaf van dit boek.

Voor lezers die meer inzicht willen krijgen in huidig apologetisch hindoeïsme, is introductie van de Ramakrishna Mission heel nuttig. Wat is de aantrekkelijkheid van de Bergrede voor hindoes? Welke elementen in Christus’ leven beklemtonen ze en welke verwaarlozen ze? Voor lezers met een theologische belangstelling is dit boek een nuttige exercitie die zeker verder helpt in het doordenken van missionaire vragen richting hindoeïsme.

Vinnig
Je moet als lezer dus enige affinitieit hebben met het onderwerp, wil je aan dit boek beginnen, lijkt me. Een zekere kennis van hindoeïsme en India helpt zeker ook. Hoe meer je al in de materie ingevoerd bent, hoe meer je dit boek zult waarderen. Dat neemt niet weg dat het ook als een eerste kennismaking met het hindoeïsme zeker zijn nut heeft. Kortom, misschien ook een aardig (en wat onverwacht) cadeau voor Vaderdag. Om ook iets kritisch te zeggen, ik had gehoopt iets te vinden over de vroeger bekende en nogal raadselachtige Sadhu Sundar Singh, van wie onder anderen koningin Wihelmina zeer onder de indruk was. Maar die ontbreekt.

Belangrijker, soms vind ik Schouten wat te vriendelijk naar het hindoeïsme. Ik zou vinniger hebben gesproken over fundamentalistische hindoes die onze broeders en zusters met vaak ongrondwettige en zeer doortrapte methoden tegenwoordig in het nauw proberen te brengen. Dan is een uitspraak als ,,In deze kringen verschijnen nog wel publicaties over Jezus en het Christendom maar zij kunnen bezwaarlijk als een bijdrage tot dialoog worden beschouwd” wel erg mild. ,,Van respect voor de figuur van Christus is in deze hoek van het hindoeïsme geen sprake meer.” ’t Staat er allemaal wel, maar ik zou dit soort ongeremde agressie steviger bestrijden. Dat laat onverlet dat met zijn (terechte) respect voor veel in de hindoecultuur Schouten een haast ideale vertegenwoordiger van het christelijk geloof is in het (officieel nog zo) irenische India.


N.a.v. Jezus als goeroe. Het beeld van Jezus Christus onder hindoes en christenen in India. Jan Peter Schouten. Uitg. damon, Budel 2007. 267 blz. € 19,90

Deze recensie is eerder gepubliceerd in het Nederlands Dagblad op 7 juni 2007.
  © 2005-2006 Evangelie & Hindoes. | Grafisch ontwerp: Marjan Geerts | Techniek: Jan Pieter Waagmeester |
Deze pagina is geschreven conform XHTML 1.1. Fout gevonden in deze site? Mail naar de webmaster