vuller English version
Begin » Artikelen » Boekaankondigingen en recensies » Artikel weergeven 
vuller
"Schept de HEER meer behagen in offers dan in gehoorzaamheid? Nee! Gehoorzaamheid is beter dan offers, volgzaamheid is beter dan het vet van rammen."

Samuel, 11e eeuw voor Christus
Een Indiase vrouw leest voor uit de bijbel.

 

Uitgebreid zoeken

Inloggen
vuller

Beeldentaal van het Hindoeïsme

Gemaakt op: 4-1-2008 15:35 door Evangelie & Hindoes. [ printen | downloaden als .doc ]

/plaatjes/boeken/th-beeldtaal-hindoeisme.jpgWie zich in het hindoeïsme wil verdiepen, krijgt al snel te maken met een groot scala aan goden en symbolen. Het boek ‘De beeldentaal van het Hindoeïsme’ kan hierbij als wegwijzer dienen. Het boek biedt de lezer een beknopt overzicht van de belangrijkste goden en hun verschijningsvormen. De schrijver van het boek heeft niet de pretentie om een totaaloverzicht te bieden. Desondanks biedt het boek voldoende informatie om de lezer wegwijs te maken in de beeldentaal van het hindoeïsme.

Het boek begint met een korte introductie van het hindoeïsme. Aan de hand van heilige geschriften en de hoofdperiodes van het hindoeïsme, wordt vervolgens aangegeven hoe de beeldende kunst zich heeft ontwikkeld. Deze historische indeling is tevens de basis voor het vervolg van het boek. Eén hoofdstuk is gewijd aan de Vedische goden. Hierin wordt aandacht geschonken aan de belangrijkste goden uit de Veda’s (+/- 1.200-400 voor Christus). Een ander hoofdstuk gaat over de goden, zoals die in de grote Epische werken als de Ramayana en de Mahabharata naar voren komen (400-600 na Christus). Tot slot komen de goden uit de Puranas aan bod (vanaf 600 na Christus). In dit hoofdstuk komen belangrijke goden, zoals Shiva en Vishnu, met hun diverse verschijningsvormen aan bod. Dit hoofdstuk over de Puranische goden geeft voldoende informatie om de goden uit het hedendaagse hindoeïsme te begrijpen.

Naast de beschrijving van de verschillende goden en hun verschijningsvormen in de loop van geschiedenis, biedt dit boek een overzicht van pictogrammen, lichaamshoudingen van goden, handgebaren, haardrachten en hoofddeksels, kleding van goden, symbolen, emblemen en attributen en (rij)dieren. Dit overzicht kan helpen bij het begrijpen van de betekenis van afbeeldingen van goden.

Het interessante aan dit boek is te zien hoe goden zich in de loop van de geschiedenis ontwikkeld hebben. Zo leert de lezer de belangrijkste goden van het hedendaagse hindoeïsme begrijpen. Anderzijds biedt het boek een naslagwerk om vragen over een beeld of afbeelding van een god te begrijpen. Jammer is wel dat er voornamelijk gebruik is gemaakt van tekeningen. Wat meer foto’s en kleurenafbeeldingen zouden het boek nog meer laten spreken.

N.a.v. De beeldentaal van het Hindoeïsme, Goden, verschijningsvormen en hun betekenis, Eva Rudy Jansen, Gottmer Uitgevers Groep BV, Haarlem 1993, ISBN 3-74597-05-x
  © 2005-2006 Evangelie & Hindoes. | Grafisch ontwerp: Marjan Geerts | Techniek: Jan Pieter Waagmeester |
Deze pagina is geschreven conform XHTML 1.1. Fout gevonden in deze site? Mail naar de webmaster