vuller English version
Begin » Artikelen » Bijbelstudies gericht op de Hindoestaanse denk- en leefwereld » Artikel weergeven 
vuller
"En Hij, de Paramesjvara of Hoogste Heer, de Paritrata of Verlosser, om Hem bij de titels te noemen zoals hun Bijbelvertaling die weergeeft, roept hen tot zijn heil. We zijn blij dat er een Kerk, een Indische Kerk is die de boodschap doorgeeft."

prof.drs.Heinrich M.Ohmann, 1985
Een Indiase vrouw leest voor uit de bijbel.

 

Uitgebreid zoeken

Inloggen
vuller

Diwali 2010: Bhai Dooj

Gemaakt op: 22-10-2008 11:47 door Evangelie & Hindoes. [ printen | downloaden als .doc ]

In India is er een complex netwerk van sociale lagen en relaties. Een van de belangrijkste banden is die tussen broer en zus. Op de laatste dag van Diwali wordt deze relatie speciaal gevierd. Dit feest wordt Bhai Dooj genoemd. Ik las er het volgende over op een internetsite:

‘Dit is de laatste dag van Diwali. Het is een gunstige dag voor broers en zussen, net als Raksha Bandhan. Op deze dag bezoeken de broers hun zussen om door hen flink verwend te worden. De zus(sen) maakt/maken een feestelijke maaltijd klaar, speciaal voor haar/hun broer.
De legende hierachter luidt dat Yamraj (Goddelijke manifestatie van de dood) op deze dag een bezoek aan zijn zus Yamuna bracht. Hij zegende zijn zus met het volgende: ‘Degenen die jou op deze dag bezoeken, zullen vrij zijn van alle zonden en uiteindelijk moksha bereiken.’ Sindsdien is het eigenlijk een soort traditie dat de broers hun zussen bezoeken op deze dag.’
1

Ook voor christenen zijn familiebanden en allerlei andere persoonlijke - en zakelijke -verhoudingen belangrijk. De apostel Paulus schrijft er bijzondere en ook mooie dingen over. Bijvoorbeeld in zijn brief aan de Galaten:

‘Door het geloof en in Christus Jezus bent u allen kinderen van God. U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus omkleed. Er zijn geen Joden of Grieken meer, slaven of vrijen, mannen of vrouwen – u bent allen één in Christus Jezus.’
2

Toch zegt Paulus daarmee niet dat het allemaal niks meer uit maakt wie je bent. Nee, hij spreekt in zijn brieven ook mannen, vrouwen, kinderen en slaven persoonlijk aan. Ieder heeft zijn eigen talenten en verantwoordelijkheden. Tegelijk is iedereen die in Christus gelooft een broer of een zus van elkaar.

*

Gebedspunten

Bid:
- om goede relaties in families, tussen broers en zussen
- dat veel Hindoes door het geloof in Jezus Christus onze broers en zussen mogen worden

Dank:
- voor mensen die van je houden
- voor Gods grote liefde voor heel de wereld, en voor alle groepen in de samenleving


Voetnoten:
1 Klik hier om naar de bronsite te gaan. Voor meer info over Bhai Dooj kun je ook deze volgende Engelstalige site bekijken: www.bhaidooj.org
2 Galaten 3,26-29, maar ook in andere gedeelten zoals Kolossenzen 3,5 – 4,6
  © 2005-2006 Evangelie & Hindoes. | Grafisch ontwerp: Marjan Geerts | Techniek: Jan Pieter Waagmeester |
Deze pagina is geschreven conform XHTML 1.1. Fout gevonden in deze site? Mail naar de webmaster